Akrep Nasıl Bir Hayvandır?

Akrepgiller (Scorpionidae) familyasının Scorpiones takımını oluşturan, boyları 13 milimetreden 22 santimetreye kadar değişen, vücutları sert kitin bir tabakayla kaplı, kıvrık ve kalkık kuyruğunda zehir iğnesi bulunan bir hayvandır. Beş yıldan fazla ömre sahip olan akrepler genellikle sıcak ve nemli bölgelerde yaşarlarsa da dünyanın her yerinde bulunurlar.

Dört çift bacağa sahip olan akrep çevresindeki her tür nesneyi, varlığı ve hareketi, bacaklarındaki duyargalarla algılar. Başından çıkan bir çift kıskaçla avını yakalar, iğnesini saplayarak zehir fışkırtır ve felç eder ya da öldürür. Akreplerin 10 santimetre mesafeye kadar zehir fışkırtabildikleri saptanmıştır.

Akrepler Nerede Yaşarlar?

Akrepler soğuk iklimler dışındaki her yerde, genellikle nemli bölgeler, kayalıklar, çöller ve ormanlık bölgelerde yaşarlar. Yuvalarını genellikle taşların, kurumuş ağaç kabuklarının altına, duvar yarıklarına ve yeraltında kazdıkları dehlizlere yaparlar.

İnsan yerleşimleri söz konusu olduğunda özellikle bahçeli ve ağaçlarla sarılı yapılar, akreplerin yaşaması için elveriş ortamlardır. 

Akrep İlaçlama Neden Gerekir?

Yüzlerce türü bulunan akreplerin birçok türünün zehri çoğu canlı için öldürücüdür. İnsanlarda yapacağı etki ise kişinin sağlık durumu, yaşı, sokmadan sonraki tıbbi müdahale süresi gibi birçok etkene göre değişir. Akrep sokmasından sonra üşüme, titreme, halsizlik, karıncalanma, his kaybı gibi komplikasyonlar oluştuğunda derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir.

Öldürücü ya da değil, akrep zehri insanları mutlaka olumsuz yönde etkiler. Genellikle yalnız yaşayan akreplerle mücadele oldukça zorludur. Çünkü bir akrep bulunup yok edilse bile aynı bölgede başka akreplerin bulunabileceği göz önünde tutulmalıdır. Ayrıca akreplerin çok çabuk üreyebilmesi de önemli bir sorundur. Kabuklarını oluşturan kitin çok sert bir madde olduğu için akrepler sıradan ilaçlamaya karşı çok dirençlidir.